Oplandske Bioenergi har som første Norske biokull produsent oppnådd European Biochar Certificate. Biokull fra Oplandske er klasifisert som "EBC grade feedchar" som er den høyeste klassen med meget strenge krav til innhold og egenskaper.
Jordforbedrer
Brukt riktig vil biokull over tid gi økte avlinger. Biokull gir en mer porøs jordstruktur og bedre vokseforhold for jordliv. I tillegg fungerer biokull som en svamp for vann og næringsstoffer som gjør det godt egnet å blande inn i gjødsel. Biokull er den enkelste måten å øke karboninnholdet i jorda. I tillegg til å lagre karbon i jorda bidrar biokull til redusert utslippet av lystgass (N2O) som er den tredje viktigste klimagassen fra landbruket.
Hvordan bruke biokull som jordforbedrer
Biokull distribueres i storsekk a 1,55 m3. Vi ordner frakt om du ikke ønsker å hente selv. Skriv e-post til einar@obio.no eller ring 90 19 22 60 Vi gir råd om hvordan du kan bruke biokull og hvordan du sikrer best mulig resultat.
Strand og Norgesforkjeden forhandler OBIO - forkull OBIO - Agro og OBIO - Øko. Ta kontakt med din kontakt i Strand og spør etter biokull eller ring 62 35 15 00 OBIO - forkull forhandles under merkenavnet Attåt biokull
Husdyr spiser store mengder fór hver dag. De store mengdene gir ofte en anstrengt tarm som kan gi diare. Dersom husdyra får tilgang til litt biokull avlastes tarmen som gir fastere avføring og økt trivsel. Balanse i tarmen gir roligere dyr og et bedre miljø i bingen. I tillegg vil biokull redusere luktproblem både i lagertank og i fjøs. Biokull brytes ikke ned i tarmen. Etter at det har passert tarm er det ladet med næringstoffer tilgjngelig for planter. Husdyrgjødsel med biokull har forbedret gjødselverdi. Metan fra drøvtyggere gir er en stor belastning i klimaregnskapet. Det forskes på om biokull som fortilsetning binder noe av metangassen fra drøvtyggernes avanserte fordøyelse. Det er ikke bevist men flere rapporter hevder biokull reduserer metan utslipp fra ku, sau og geit.
Hvordan bruke biokull i fjøset.
Feltforsøk
Oplandske Bioenergi gjennomfører feltforsøk der biokull tilsettes i kraftforet. Feltforsøkene gjennomføres i samarbeid med Strand Unikorn AS (Norgesforkjeden), Tine SA, Nortura SA og Innlandet Bondelag. Vi gjennomfører feltforsøk på gris ved avvenning, slaktegris, kylling, kalkun, kalv, melkeku og kopplam. Feltforsøkene søker å finne ut hvordan biokull i fjøs fungerer i Norge. Prosjektet er støttet av Innlandet Fylkeskommune
Distribusjon
Biokull distribueres i storsekk a 1,55 m3 direkte fra Oplandske. Vi ordner frakt om du ikke ønsker å hente selv. Skriv e-post til einar@oplandske.no eller ring [ tel=90 19 22 60]. Vi gir råd om hvordan hvordan du kan bruke biokull i fjøset.
Strand og Norgesforkjeden er Oplandske sin partner på utvikling av biokull som tilskuddsfór. Strand vil ta disse produktene inn i sin vareutvalg etter hvert som de blir klare for markedetet. Ta kontakt med din salgsrepresentant og spør etter biokull eller ring 62 35 15 00
Rotvenlig forsterkningsjord
I Stocholm har bygartner Bjørn Embren over 20 år utviklet en metode for å etablere trær og vekstbed med bruk av spesielle jorblandinger som inneholder biokull. Ved bruk av metoden rotvenlige forsterkningsjorden vil trær kunne etableres i gater med mye trafikk uten at det går ut over røttenes utvikling. Videre vil biokullet bidra til å ta opp overflatevann ved styrtregn. Dette betyr mindre rør og annen infrastruktur for å håndtere flom. Ved lengre tørkeperioder vil biokull forsyne røttene med vann lagret i biokullets porøse struktur. Biokull brukes også i regnbed med blomster og busker på samme måte. I tillegg til vesktevne og overlevelse av grønne lunger i byen kommer klimagevinsten. Etablering av trær innebærer mange kubikk biokull som vil gi utslag på klimaregnskapet til et prosjekt.
Biocrete, klimakompenserte betongelement
Obio AS har gjennom et sammarbeid med ConForm AS, Snøhetta AS, Skanska AS, NTNU, Norsk Biokullnettverk og med støtte fra Innovasjon Norge utviklet verdens første klimapositive betongelement. Det er vanskelig å finne fullgode erstatninger for betong i bygindustrien. Prosjektet har derfor fokusert på å gjøre betongen klimavennlig. Ved å ta treavfall fra byggeplassen og lage biokull fremfor å forbrenne, reduseres mengden CO2 i atmosfæren. Ved å tilsette 72 kg biokull per tonn betong, kompenseres betongmaterialets karbonavtrykk. Biocrete er støpt ut i etasjehøye massive betongelement som tilfredstiller krav til styrkeegenskaper.
Dersom du ønsker mer informasjon om Biocrte kan følgende personer kontaktes:
Obio AS - Einar Stuve
Snøhetta AS - Carsten Løddesøl
Skanska AS - Sverre Smeplass
Con-Form AS - Bjørn Ole Rasmussen
Planting av kastanjetre i Bygdøy Alé med rotvenlig forsterkningsjord med bruk av biokull i anleggsjord fra Norges Jord
Skisse av rotvenlig forsterkningsjord i hehnhold til Stocholmsmetoden
Utstøping av veggelement (Foto Ketil Jacobsen)